Svatební (ne)dary

Vrátit se zpět

Milí čtenáři, tento článek je vhodný nejen pro nastávající novomanžele, ale také pro všechny svatební hosty – příbuzné novomanželů, rodiče, kamarády, družičky a všechny ty, kteří jsou na svatbu zváni. Chceme vám tímto článkem nastínit důležitost svatebního daru a také to, jak vybrat vhodný svatební dar. To by vždy mělo být se vzájemnou spoluprací mezi ženichem a nevěstou a jejich hosty.

V dřívějších dobách

Dříve se svatebním darům pokládala důležitost pomoci a praktičnosti. Mladému páru se tak mezi svatebními dary nashromáždila celá výbava do domácnosti a všichni byli spokojeni. Jednalo se o nejrůznější servírovací jídelní sety, kuchyňské roboty, povlečení na postele, lampičky, apod. No tento trend pomalu, ale jistě mizí z oblíbenosti, ale nemusí zmizet tak úplně. Pokud víte, že vy, jako budoucí novomanželé, potřebujete nějakou tu výbavu, je dobré to ,,hodit do placu“. Pozor si ale dejte na to, aby se vám nesešlo pět rychlovarných konvic a deset setů talířků.

Nebojte se požádat

Pokud se tedy obáváte toho, že by se vám sešlo více stejných věcí, nebojte se požádat jednotlivé hosty o konkrétní dary. Je to přece vaše svatba a nejde o narozeniny, či Vánoce, aby jste museli mít mezi dárky překvapení. Můžete si říct nejen o věc, kterou chcete, ale také o konkrétní tip, či barvu. S takovou pak ale doporučujeme jít za těmi nejbližšími – tedy rodiče, sourozenci, nejlepší kamarádi, či družičky a družby. Máte-li větší svatbu, na které bude i více známých a vzdálenější rodiny, je neúkolujte.

Druhou žádostí může být prosba o finanční příspěvek. V dnešní době určitě všichni pochopí, že si vybavení vašeho domova chcete vybrat sami. Nebo už dávno bydlíte a chcete prostě jen finanční příspěvek na vaše líbánky, nebo prostě jen proto, že svatba je většinou drahá a nákladná událost. Je-li tomu tak, můžete to klidně menším dodatek poslat na kartičce spolu s pozvánkou na svatební hostinu. Svatební dary totiž očekávejte jen od těch, které přizvete ke svatebnímu stolu.

Chcete je překvapit a potěšit

Pokud tento článek čtete a jste v roli svatebního hosta, také pro vás máme pár rad. Je docela dost možné, že jste tedy byli ,,zaúkolováni“, co přesně má být vaším svatebním darem, nebo jste byli požádáni o finanční příspěvek. No něco ve vás vám přeci nedá spát a chcete nějak osobně překvapit ženicha s nevěstou, protože s nimi máte osobní a hezký vztah a toto vám přijde odtažité? Pak doporučujeme zapátrat ve vlastní hlavě – jste to vy, jim dvěma blízký člověk, který je zná a ví, co by je potěšilo. Určitě naslouchejte jejich přání pokud jde o věcný dar, nebo o peníze a menší dárek v podobě překvapení by pak měl být menší, už jenom jako osobní pozornost. Může to být například nějaké dobré a kvalitní víno, pokud jsou milovníky vín, nebo nějaká manželská hra pro zábavu, poukázka na večeři v restauraci, stejné župany z příjemného materiálu a mohou být například v barvě jejich ložnice a další. Dárek je jen pozorností, opakujeme znovu, jelikož hlavní dar si již vybrali sami. Navíc si dejte pozor, aby dárek byl užitečný pro oba. Dárky tipu sexy spodní prádlo, basa pivní pomoci a podobně, se hodí spíše na rozlučku se svobodou, pro jednotlivé pohlaví. K dárečku připište i nějaký milý osobní vzkaz tak, aby poté novomanželé věděli od koho dárek je a komu za něj poděkovat.

Věříme, že nejde o finanční hodnotu dárku, ale o to, aby splnil požadovaný účel a hlavně potěšil.

 

Text: Lucie Holásková