Termín svatby je už dán, svatební šaty zamluvené, na místě konání svatby vše dohodnuto? Pak zcela jistě přichází řada na objednání svatebního menu, což je další tvrdý oříšek, který vy, snoubenci, budete muset rozlousknout.
Nabídka svatebního menu se více či méně liší v každém hotelu či restauraci, všude mají nějakou svatební specialitu, všude vám nabízí splnění všech vašich přání a menu šité na míru. Na druhé straně je tu však početná rodina, ten nejí to a ten zas tohle, děti, vegetariáni, váš zmlsaný partner, se kterým se nemůžete shodnout ani na předkrmu, diabetici a podobně. Všem příbuzným a kamarádům se na své svatební hostině budete chtít zavděčit, přizpůsobit se jejich potřebám a určitě je i překvapit, aby si skutečně každý pochutnal. Nebude to lehké a už teď vám z toho jde nejspíš hlava kolem. Co s tím?
Klasické české svatební menu a jeho alternativy
Milovníci tradic a ryzí české kuchyně jistě nedají dopustit na naši svatební klasiku:
- Předkrm: šunková rolka s křenovou šlehačkou nebo také broskev plněná humrovým salátem, humrový koktejl a pečivo
- Polévka: hovězí či kuřecí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky
- Hlavní chod: svíčková na smetaně, nebo také kančí guláš, pečená kachna, knedlo-vepřo-zelo či jiné, oblíbené české jídlo
Tradiční česká kuchyně na svatbě, přiznejme si, to jsou však většinou hutná a ne zrovna lehce stravitelná jídla. V letních měsících, kdy se koná nejvíc svateb, se proto často sestavují menu z lehčích jídel, která se k horkým dnům lépe hodí a lépe vyhovují i dětským strávníkům. Klasickou svíčkovou tak mnohdy nahradí různé minutky, např. přírodní kuřecí řízek s broskví a oblohou, či různé plněné kuřecí a krůtí kapsy nebo rolády. Jako příloha se většinou podávají hranolky a americké brambory. Lehký vývar s játrovými knedlíčky dokáže zahřát, ale vyhovuje i v létě, a tak na svatebním menu většinou zůstává, i když se ostatní pokrmy svatebního jídelníčku vymykají tradici.
Oblíbená netradiční svatební menu
K oblíbeným lehčím jídlům, která nejsou tak úplně tradiční, patří různě upravovaná drůbež,(např. kuřecí kapsa v sezamové krustě plněná sýrem, špenátem a sušenými rajčaty), nebo také ryby (např. grilovaný pstruh se zeleninou.)
Často se na netradičních svatebních menu můžete setkat s různě upravovaným lososem, obvykle ve formě předkrmu ale i jako hlavní chod. Polévky bývají spíše krémové. Specialitou na netradiční svatební hostině může být také zvěřina, jehněčí kotlety, telecí hřbet, apod. To vše pak doplněné o lákavé přílohy typu gratinované či jinak upravené bio zeleniny a ochucené netradičním kořením, jako je šafrán, šalvěj, koriandr, atd.
Mezi oblíbené netradiční dezerty patří zmrzlina z různého, exotického ovoce či ovocné sorbety, čokoládové fondue, cupcakes apod.
Příklad netradičního menu pro náročné:
- Předkrm: toast s uzeným norským lososem v obložení smažených vajec a zelného salátu, banketka
- Polévka: chřestový krém se smetanou a gratinovanou drůbeží šunkou
- Hlavní chod: myslivecké jelení plátky na pepři, rýže se šafránem
- Dezert: gratinované mango s citronovým sorbetem
Lehká svatební jídla a menu pro vegetariány
Svatební hostina v teplých dnech si žádá lehká, svěží a nápaditá jídla, vystihující letní náladu a jedinečnou atmosféru. Hodí se ryby, grilovaná masa, exotická koření a spousta svěží zeleniny, to vše v dokonalé kombinaci barev, chutí a vůní, které povzbuzují smysly a přinášejí skutečný, téměř smyslný požitek z jídla.
Ani příprava vegetariánského menu vás nemusí děsit, nemusí být totiž vůbec náročné. I jednoduché, bezmasé pokrmy dokáží rozehrát symfonii nevšedních chutí a uspokojit náročné gurmány.
Příklad vegetariánského menu:
- Předkrm: salát z grilované zeleniny se sýrem fetta
- Polévka: brokolicový krém s krutony
- Hlavní chod: zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýží
- Dezert: ananasové carppacio
Luxusní svatební menu
Mnohé svatby a svatební hostiny se bez jisté dávky okázalosti neobejdou. Je-li vidět luxus na honosných svatebních šatech či na přistavené, vyšperkované limuzíně, pak bude určitě také vidět (a měl by i chutnat) na svatební tabuli.
Příklad svatebního menu de-luxe:
- Předkrm: domácí mandlová paštika s brusinkami a s omáčkou z lesních plodů
- Polévka: hráškový krém s gratinovaným tofu sýrem
- Hlavní chod: roláda z bažantích prsíček v anglické slanině, karlovarský knedlík
- Dezert: medové mascarpone s belgickou čokoládou
Nápoje a alkohol na svatební hostině
Alkohol na svatební hostinu patří, to jistě každý uzná. Nealkoholické nápoje však rozhodně nesmíme opomenout, oblíbené jsou např. míchané ovocné nápoje a koktejly. Vždy by měla být k dispozici čistá voda, v perlivé i neperlivé formě, popř. s ledem a kouskem citronu.
Pití alkoholu začíná na svatbě mnohdy už před obřadem, oficiálně však znamená slavnostní přípitek ve formě šampaňského nebo sektu a pokračuje aperitivem pro povzbuzení chuti – cinzano, martini, becherovka, portské víno, atd.
Další průběh hostiny by měl doprovázet dostatek kvalitního, bílého i červeného vína,
obvykle nechybí ani pivo, ale také destiláty nebo likéry.
Digestiv pro podporu trávení se podává po skončení jídla, obvykle ke kávě.
V průběhu neformální, večerní hostiny je pak v oblibě podávat např. bowli nebo sangrii, k dobré zábavě pak může přispět pití z obří číše, džbánu nebo z korbelů.
Text: Michaela Vadová